Marcinkevičius




Kioskelyje – neįgaliųjų pagaminti rankdarbiai

neig1Šventiniu laikotarpiu dažnas stengiasi atlikti kuo daugiau gerų darbų, nieko nesitikėdami atgal, tačiau pasibaigus šventėms neretai šis noras sumažėja. Tačiau padėti silpnesniems reikia visus metus, net yra būdas, darant gerą darbą gauti ir naudos. Všį „Vilties erdvė“ patalpose įrengtame kioskelyje galima įsigyti neįgaliųjų pagamintų dirbinių ir taip prisidėti prie neįgaliųjų gerovės. Apie šį kioskelį, jo veiklą, kalbėjome su įstaigos darbuotojais.

 

neig2Rankdarbiai gimsta dirbtuvėse

Viešoji įstaiga „Vilties erdvė“ Mažeikių mieste ir rajone gyvenantiems sutrikusio intelekto žmonėms teikia įvairias socialinės globos paslaugas: ilgalaikę, trumpalaikę ir dienos socialinę globą. Būtent dienos socialinės globos paslaugos yra teikiamos Specialiosiose dirbtuvėse, kuriose gimsta įvairūs rankdarbiai: „Lankytojai mokosi popierinių dirbinių, floristikos, siuvimo ir rankdarbių, keramikos ir staliaus grupėse“, – Budas.lt pasakojo įstaigos vadovas Ramūnas Bertulis.

Stebina pasirinkimas

Kad neįgaliųjų darbas nenueitų veltui – jų pagaminti rankdarbiai yra parduodami. Kiekvienas norintis gali jų įsigyti „Vilties erdvės“ patalpose įkurtoje parduotuvėlėje. Apsilankius joje nustebina pasirinkimas: lentynose galima rasti nuo popierinių atvirukų, namų interjero detalių iki keramikinių indų. Pasak įstaigoje dirbančios
vyr. socialinės darbuotojos Sandros Bertašienės, čia galima įsigyti ne tik jau pagamintų dirbinių, bet susitarti ir dėl individualių užsakymų.

Atsižvelgiama į gebėjimus

Nors specialiosiose dirbtuvėse neįgalieji mokosi įvairių darbinių įgūdžių, tačiau
kiekvienam žmogui parenkama jam pagal gebėjimus tinkama veikla. „Dirbtuvėse visi neįgalieji būna užimti, o užduotys yra pritaikomos atsižvelgiant į kiekvieno individualius gebėjimus“, – teigė S. Bertašienė.

Dirbtuvių pagrindinė misija – ne parduoti kuo daugiau gaminių, bet suteikti neįgaliesiems užimtumą. Todėl atsižvelgiama ne tik į neįgaliųjų gebėjimus, bet ypatingas dėmesys skiriamas ir jų emocinei būklei, todėl, anot S. Bertašienės, užduotys yra skirstomos lanksčiai ir stengiamasi užtikrinti gerą žmogaus savijautą – jei asmuo jaučiasi prastai, vietoje numatytos užduoties jam gali būti paskirta kita.

Darbuotojų indėlis

Nors rankdarbius gamina neįgalieji, tačiau itin svarbus vaidmuo tenka įstaigos darbuotojams. Jie turi turėti idėjų, kokius rankdarbius pavyktų įgyvendinti, atsižvelgiant ne tik į žmogaus gebėjimus, bet ir pomėgius. Pavyzdžiui, vienam dirbtuvių lankytojui labai patinka sukti ir klijuoti molio rutuliukus, o darbuotojų dėka iš jų pavyksta pagaminti praktiškus ir naudojamus daiktus, pavyzdžiui, padėkliukus.

Nauda visiems

„Vilties erdvės“ kioskelio nauda nenuginčijama ir dvejopa – žmonės su negalia gali save realizuoti ir suvokti, jog yra naudingi, o visuomenė gali įsitikinti, jog neįgalieji yra lygiaverčiai bendruomenės nariai.Pasak S. Bertašienės, žmonės pamatę rankdarbius, neretai nustemba ir sudvejoja, ar jie tikrai yra pagaminti žmonių su negalia, nes dirbiniai yra atlikti itin kruopščiai.

„Vilties erdvės“ dirbtuvių lankytojų gaminius galima įsigyti ne tik kioskelyje. Apžiūrėti ir nusipirkti dirbinius galima ir kitur – įstaiga aktyviai dalyvauja ir įvairiose mugėse, šventėse. Pasižvalgyti į neįgaliųjų pagamintus darbus galima ir socialinėje erdvėje – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „VšĮ "Vilties erdvė" rankdarbių kioskelis“.

Autorės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode